MEDİHA TANSEL

10.10.2018 1864

 

1902’de İstanbul Cihangir’de doğmuştur. Annesi Çerkez Fatma Hanım, babası Yıldız Sarayı Çini Fabrikasında Müdür Yardımcısı Abbas Bey’dir. Yakalandığı zatürre hastalığı sonucu babasını kaybeden Küçük Mediha, ailesine destek olmak amacıyla babasının arkadaşı Salih Bey aracılığıyla Sultan Reşad’ın çocuklarından birine dadılık yapmak üzere sarayda çalışmaya başlar. Onun, Saraya alınmasını annesi de bir kurtuluş yolu olarak görür. Ancak küçük Mediha, Sarayda sadece on beş gün kalabilmiştir. Üç kardeşin büyüğü olan Mediha, zamanın âdetine göre mahalle mektebine başlar. Hocası Fatma Hanım’dan etkilenerek öğretmen olmak ister.    Mahalle mektebinden sonra İnas Rüştiyesine (Kız okulu) gider. Kısa bir süre sonra Mediha, komşu büyüklerinin aracılığıyla Fındıklı’da yeni açılan Şemşül-Mekâtib adlı okula yazdırılır.    Mediha’nın bir yıl devam edebildiği bu okulda Mustafa Şekip Bey’in Lâtin alfabesi okutulmaktadır. Bu okulda gündüz öğrendiklerini akşam komşularından beş kişilik bir aileye öğretir. Böylece ders verme konusunda teklifler alarak küçük çapta öğretmenliğe başlar.    Terakki-i Nisvan denilen bir dernekte çalışan Hikmet Hanım’ın aracılığı ile Çapa Muallim Mektebine yazılır. Beşinci yılında iken Edirne Öğretmen okuluna gider.    Öğrenci iken tanıştığı Turhan Bey’le okul bittikten sonra öğretmeni olan Halide Nusret Zorlutuna’nın yardımları ile evlenir.  

Mediha Tansel bir süre Edirne’de öğretmenlik yapar. 1928’de harf inkılâbıyla halka Lâtin alfabesini öğretmek üzere Halk Dershaneleri’nde çalışır. 1932’de Edirne’den İstanbul’a tayinleri çıkar. 1932-1934 yıllarında eşiyle birlikte Kasımpaşa mektebinde çalışırlar. Daha sonra Fındıklı 13. İlkokulu’na tayinleri çıkar.    1950’de Mediha Tansel, Erenköy Zihni Paşa İlkokulu’na, Turhan Tansel de Suadiye Okulu Müdürlüğü’ne tayin olur. 1953’te Mediha Tansel de eşinin okuluna atanır.    Mediha Tansel, 1960-1962 yıllarında her hafta birinci sınıf öğretmenlerine toplu tatbikat dersleri verir. Mediha Öğretmen karma harfleri (Büyük ve küçük harfleri bir arada) ilk tatbik eden kişidir.   

 1964’te Mediha ve Turhan Tansel karı-koca emekli olurlar. Daha sonra ellerine geçen parayı değerlendirme yollarını ararlar. En sonunda öğrencilere hizmeti olacak en iyi yolun okul yaptırmak olacağını düşünürler. Millî Eğitim Müdürüyle görüşürler ve teklifleri kabul edilir. 43 yıllık çalışma karşılığı olan 56.000 TL ve ayrıca artırmış oldukları parayı da ekleyerek 117.000 TL’yi gösterilen bankaya verirler. Millî Eğitim, okula ait plânları yaptırarak ustalar temin eder. Temel atma töreni 17 Eylül’de yapılacaktır. 13 Eylül 1971 gecesi ani bir kalp krizi ile eşi Turhan Bey hayata veda eder. 1971 Eylülünde okulun temeli Mediha Öğretmenin gözyaşları ile atılır. Okul bir yıl içerisinde büyük bir gayret ve emekle bitirilir.    1980 yılında Gölcükteki Kadınlar Birliği Mediha Tanseli Yılın Annesi olarak seçerler.    Mediha Hanım, ilk olarak görev yaptığı İnönü İlkokulu’nu da unutmaz, orada her şeyi ile modern bir sınıf hazırlatır, daha sonra da o sınıfa adı verilir.    Mediha Öğretmen, bir köy okuluna yardım etmek isteğiyle Millî Eğitim Müdürüne başvurur. Birlikte Ümraniye’ye giderler ve barakalarda, zor şartlarda okumaya çalışan öğrencileri görerek çok üzülür. Birkaç üç aylığını vererek yardım edeceğini belirtir. Okulun yapımı başlatılır.    Millî Eğitim Müdürü, okulun açılışında halka seslenirken okula en büyük yardımı yapmış olması nedeniyle Mediha Tansel ismi verileceğini açıklar. Böylelikle Ümraniye ilçesi bir okul kazanır.  

Mediha Tansel 1994 Şubat’ında hayata veda eder. Yaşadığı evini ve maaşlarından biriktirdiği paraları Millî Eğitime bağışlar.  Yaşadığı ev daha sonra okula dönüştürülerek Mediha-Turhan Tansel Özel Eğitim Uygulama Okulu olarak engelli öğrencilere hizmet vermektedir.

Kaynak: ATAKUL, Cahide, Küçük Muallime Hanım Öğretmen Mediha Tansel, Hayatı ve Hizmetleri, Eylül 1991